Your address will show here +12 34 56 78


Şirket Check-Up hizmeti nedir?

Şirket check-up hizmeti, tıpkı bireysel sağlık check- up ları gibi, şirketinizin farklı alanlardaki sağlık seviyesini ölçen, geleceğe yönelik risklerini belirleyen ve iyileştiremeye yönelik öneriler geliştirilmesini sağlayan, işin uzmanları tarafından sunulan profesyonel bir hizmettir.

Şirket check-up hizmeti de yine bireysel sağlık check-up ları gibi, şirket içindeki tüm önemli parametrelere bakarak, şirketinizin bugün ve gelecekte karşı karşıya kalabileceği riskleri ve sorunları tanımlar. Tanı sonrası iyileştirme ve geliştirme önerileri sağlar.


Şirketinizin sağlıklı bir yönetim ve organizasyon yapısı ile karşı karşıya olduğu riskleri ve fırsatlarını iyi yönetip, etkin ve verimli bir şekilde faaliyet yürütüp yürütmediğinin üçüncü bir göz olarak uzmanlarca tespiti ve raporlanması amacı ile gerçekleştirilen bir çalışmadır.

Diğer bir ifade ile “şirketimizin yönetim ve organizasyon yapısı, süreçleri, stratejik/operasyonel performansı, risk yönetimi, iç kontrol sistemi ve kurumsal yönetim yapısı daha iyi olabilir mi” sorusuna uluslararası modeller çerçevesinde yapılan detaylı ve dikkatli bir inceleme sonrası cevap verilmektedir.

Çalışma sonrasında, şirketinizin güçlü olduğu ve gelişme sağlaması gereken alanlar tespit edilecek ve iyileştirmeye / geliştiremeye yönelik net, somut, maliyet etkin ve uygulanabilir öneriler geliştirilecektir.

Bu çalışma ile şirketinizin net bir fotoğrafı çekilecek ve gelişmeyi sağlamaya yönelik olarak uzmanlarca tavsiyelerde bulunulacaktır.



Şirket Check-Up hizmeti kapsamı!

Yönetim ve organizasyon yapısı

İş süreçleri ile yapının uyumu, yönetici profilleri ile pozisyon uyumu, verimliliğe olan etkileri, etkili karar almaya olan etkileri, yönetim stratejileri, organizasyon kültürü ve kültürün iş yapmaya etkileri, birimler ve her seviyede yöneticiler arası görev, rol ve sorumluluk dağılımı nasıldır, görev çakışmaları, verimsizlikler ya da iş sahipsizliği var mıdır, insan kaynakları yönetimi etkili ve verimli midir, organizasyon yapısı ve yönetim performansı nasıl geliştirilmelidir, şirket içi kurumsal yönetim olgunluk seviyesi nedir, nasıl artırılır.

Stratejik ve operasyonel yönetim performansı

Stratejik yönetim var mı, var ise olgunluk seviyesi nedir, stratejik hedefler belirlenmiş midir, süreç formal midir, değilse hedefler nasıl belirlenmektedir, hedefler kurumsal kapasite ile uyumlu mu belirlenmiştir, operasyonel performans yönetimi var mıdır, yöneticiler kendi hedeflerini koyuyor ise bunların dayanağı nedir, gerçekleşmeler nasıldır, performans düşüklüğü var ise sebepleri nedir, hangi iç veya dış risklerden kaynaklanmaktadır, iyileştirmek için neler yapılabilir.

İş süreçlerinin yönetimi ve süreçlerdeki risk yönetimi başarısı

Süreç yönetimi var mıdır, süreç prosedürleri var mıdır, yok ise birimler iş süreçlerini nasıl yönetmektedir, süreçlerin etkinlik ve verimliliği nasıl ölçülmektedir, kalite yönetimi var mıdır, işlevsel midir, birim içi organizasyonlar nasıldır, süreçlerde görev, rol ve sorumluluklar nasıl beşirlenmiştir, süreç riskleri tanımlanmış ve tedbiler alınmış mıdır, süreçleri iyileştirmeye yönelik resmi ve gayrıresmi çalışmalar yapılmakta mıdır, süreçlerde hassas görevler nelerdir, süreçlerde kritik pozisyonlar hangileridir, iş süreçleri BT den yeterince faydalanmakta mıdır, süreçlerde hangi kritik veri veya raporlar üretilmektedir, bunlar doğru ve tam mıdır, hız düşürücü gereksiz uygulamalar ve bürokrasi var mıdır, süreç yönetimi nasıl iyileştirilir, süreçler nasıl daha hızlı ve verimi hale gelir, süreçler ile yönetim arası uyum nasıl sağlanır, süreçlere ilişkin raporlamalar nasıl iyileştirilir.

İç kontrol sistemi

Şirket varlıkları ve kaynaklarını koruyacak yeterli kontrol faaliyetleri ve prosedürleri tanımlanmış mıdır, yöneticiler gerekli hangi kontrolleri yapmaktadırlar, kritik riskler ve hassas görevlere yönelik hangi kontroller tanımlıdır, kontroller ekonomik ve verimli midir, kontroller etkin midir, şirketin amaç ve hedeflerine ulaşmasını teminen, şirket süreçlerinde risklere yönelik kontrol faaliyetleri uygulanmakta mıdır, bu kontrollerin sağlıklı işleyişi periyodik olarak gözden geçirilmekte midir, satın alma, satış, pazarlama, stok yönetimi, sözleşme yönetimi, ödemeler, tahsilatlar gibi kritik riskli alanlarda ne tür kontroller mevcuttur ve kayı/kaçak/suiistimal riskleri nasıl yönetilmektedir, iç kontrol sistemi bir bütün olarak nasıl iyileştirilir ve güçlendirilir.



Sağlanacak faydalar!

Check-Up sonrası:

Şirketin tüm yönetim ve organizasyonu ve iş süreçleri dışarıdan bir göz tarafından ve çok sayıda parametre çerçevesinde (uluslararası bir check-up modeli dahilinde) değerlendirilmiş ve mevcut durum- olması gereken durum karşılaştırması yapılmış olacaktır.

Şirket içinde tüm faaliyet alanlarında temel sorunlar, ana riskler ve hızlı gelişme sağlama imkanları (quick win) tespit edilecektir.

Şirketin ana hizmet ve/veya üretim süreçleri, satın alma, insan kaynakları, bilgi işlem, raporlama, hukuk, satış ve pazarlama ve finans ve olası diğer ana süreçlerinde, risk yönetimi ve iç kontrol süreçleri değerlendirilecek, önemli sistemsel zafiyet ve eksiklikler tespit edilerek raporlanacaktır.

Önerilerin şirket tarafından yerine getirilmesi sonrası:

Yönetim ve organizasyon yapısı verimlilik, etkinlik ve hızlı karar alma/uygulama yönünde geliştirilecektir.

Stratejik ve operasyonel hedefler belirleme ve performansı takip etme kültürü hayata geçecektir. Daha iyi planlama yapma ve hesap verme kültürünün temelleri atılacaktır.

Belirsizlik ve dış riskler de dahil, tüm yönetsel kararlar ve faaliyetlerde risklere dikkat edilecek, risk yönetimi ve optimize edilmiş kontrol prosedürleri, hızı ve karar verme etkinliğini artıracaktır.

Etkili risk yönetimi ile kurumsal risk ve fırsatlar en iyi şekilde yönetilecek ve şirket karlılığına olumlu katkı sağlanacaktır.

Kayıp, kaçak, suiistimal ve verimsizlikler önlenecektir.



Şirket Check-Up aşamaları:

Check-up hizmeti için sözleşme öncesi Yönetim Kurulu/Üst Yönetim Sunumu ve yürütülecek çalışmalar, kapsam, faydalar ve süreler ile ilgili bilgilendirme sunumu.

Kapsamın, sürenin ve kaynakların belirlenmesi.

Sözleşmenin imzalanması ve işe başlangıç.

Üst yönetim ile açılış toplantısı gerçekleştirilmesi ve projenin amaç ve hedefleri, kapsamı, süresi ve yöntemi ile ilgili bilgi alınması, beklentilerin öğrenilmesi. Şirket ile ilgili detaylı bilgi setinin talep edilmesi.

Şirket içinde belirlenecek bir check-up temsilcisi ile (genelde iç denetim, kalite yönetimi veya risk yönetimi birimleri veya bir Genel Müdür Yardımcısı görevlendirilebilir) çalışmaya ilişkin genel planın yapılması ve takvime bağlanması.

Şirket ile ilgili detaylı bilgi setinin alınması ve ön incelemelere başlanması. Sektör taraması yapılması ve sektörel iyi uygulamaların araştırılması.

Şirket Check-up modelinin şirkete özel hale getirilmesi ve çalışma programının bir plan, proje ve takvim çerçevesinde oluşturulması.

Üst yönetim ve diğer tüm birim yöneticileri ile toplantıların gerçekleştirilmesi ve kurum içi check-up anketinin dağıtılması.

Toplantı ve anket sonuçlarının uzmanlarımızca değerlendirilmesi ve mevcut model çerçevesinde, boşluk analizinin gerçekleştirilmesi.

Gerekli hallerde ek mülakatların gerçekleştirilmesi ve ek bilgi alınması.

Sonuçların, önce birim yöneticileri ile sonrasında ise, üst yönetim ile değerlendirilmesi. İyileştirmeye yönelik eylem planlarının netleştirilmesi.

Şirket özel check-up raporunun ve eylem planlarının hazırlanması ve raporun üst yönetime/Yönetim Kuruluna sunumu.

Yıl içinde, 3 aylık dönemler itibariyle, ilerleme ve gelişmenin takip edilmesi, rapor sunulması.